Sunday, May 9, 2010

Kingston Wall I, II, III



Ha az első poszt egy skandináv bandáról szólt, maradjunk is azon a tájon. Talán stílszerűbb lett volna velük indítani a blogot, de sebaj. Kivételesen nem egy lemezről lesz most szó, hanem kapásból háromról. A finn Kingston Wall a modern spacerock történelem egyik legkiemelkedőbb megnyilvánulása. 1987-ben alakultak, rögtön belecsaptak a lecsóba.
A kezdetekben leginkább Hendrixhez és a Pink Floyd-hoz nyúltak vissza egy kis inspirációért. Ha az ember elkezd Kingston Wall-t hallgatni, majd eljut a harmadik lemez végére is, és közben esetleg a szövegeket is éberen végigfüleli, rájön, hogy itt bizony nagyon komolyan összefüggnek a dolgok. A három lemez egyben egy trilógia, szól a szokásos emberi szűrők-falak-egó (Wall) témákról, van ezotéria, skandináv őstörténet, szerelem, szimpla tripsztorik - egyszóval real psychedelic. A lemezek között mindenféle összefogó, átjáró kis híd is található, pl. gyakori a visszautalás dalszövegeken belül az előző albumokon található trackcímekre, mintegy ismétlés gyanánt, hogy miről is van éppen szó.
Az együttes napjainkban már nem aktív, ugyanis a gitáros/énekes Petri 1995-ben egy indiai kiruccanás után öngyilkos lett. Sokan a Trilogy albumon található "For all mankind" c. számot tartják búcsúüzenetének.

albumok
Kingston Wall - I (1992)
Kingston Wall - II (1993)
Kingston Wall - III Tri-Logy (1994)

egyéb:
Kingston Wall - Freakout Remixes (2000)


Tagok:
Petri Walli (ének, gitár)
Jukka Jylli (basszgitár)
Sami Kuoppamäki (dobok)

Értékelés: 9/10

Link egy koncerthez

Link a "Nepal" c. trackhez

No comments:

Post a Comment